Review: Asics Gel-Kayano 25

Waarschijnlijk had je het al voorbij zien komen op mijn Instagram, maar onlangs kocht ik twee paar nieuwe hardloopschoenen. De reden? Simpel de oude waren aan vervanging toe en gezien de hoeveelheid die ik nu loop leek het mij wel goed om twee paar te kopen. En nou leek het mij wel tof om van de beide paren een review te maken. Vooral om dat die mij het lekkerste liggen en ik daar al een goed oordeel over kan vellen, wilde ik beginnen met de Asics Gel-Kayano 25’ers.  

Historie

En dan moet ik gelijk eerst iets bekennen: Mijn aller eerste echte hardloopschoenen ooit waren Gel-Kayano’s. Versie 19 om precies te zijn. Ooit voor mijn verjaardag gehad, omdat die gympen waar ik daar voor op liep, toch eigenlijk niet echt geschikte hardloopschoenen waren. Dat het destijds al Gel-Kayano’s werden was niet zo gek. Ik loop met een redelijke overpronatie (tot dan nog nooit van gehoord). Komt er eigenlijk op neer dat ik behoorlijk met mijn voeten naar binnen loop. Om toch rechte knieën en enkels te hebben bij het hardlopen, is ondersteuning in de voetboog dus nodig. De keuze voor dergelijke schoenen was destijds en in die winkel niet heel groot, daarom ging ik met die blauwe Kayano’s op pad! En wat een verschil maakte dat!

Gel-Kayano 19 – Mijn allereerste hardloopschoenen

Alleen heb ik met die schoenen ongeveer 2,5 keer meer gelopen dan wordt geadviseerd. Met andere woorden die waren aan vervanging toe (goed zichtbaar op de afbeelding). Ik ben toen wel merktrouw gebleven, maar stapte in GT-2000’s. Die waren ook nog eens goedkoper. Toch merkte ik dat ik op de lange afstanden wat last kreeg van de knieën. Ze hadden duidelijk minder ondersteuning aan de voetboog.

Compleet afgedragen

Overigens worden de GT-2000’s ook onder “overpronatie” geplaatst bij websites waar je hier op kun filteren. Hoewel ik er wel van overtuigd ben dat ze ondersteunen, zou dat eerder een schoen zijn voor de mensen met een gematigde overpronatie. Ikzelf ben daarna toch maar weer overgestapt op Gel-Kayano’s. En ook die zijn inmiddels aan vervanging toe; Zodoende belande we bij de Gel-Kayano’s 25 waar ik het hier over wil hebben.

Nu

Gel-Kayano 25

Laat ik vooropstellen dat schoenen een erg persoonlijke kwestie zijn; Wat bij de ene persoon fantastisch sluit, zit bij de ander voor geen meter. Een 100% objectieve review is daarom nooit mogelijk, maar ik ga mijn best doen.

Pasvorm & draagbaarheid

Wat valt op? De evolutie in plaats van revolutie. Geen grote verschillen met voorgaande versies. Ook qua looks niet. En ik zie dat als iets positiefs. Hoewel de eerste paar Gel-Kayano’s al erg goed paste, lijkt men er door de jaren heen toch een slag in te hebben kunnen slaan. Ze vallen erg mooi om mijn voeten en zitten van nature prettig. De binnenkant is van elastisch, doch zacht materiaal. Het geheel voelt comfortabel

In deze nieuwste serie zijn ook de veters van elastisch materiaal, of elastischer dan in de vorige Kayano’s. Je zou zeggen dat het tot onwenselijke beweging kan leiden, maar in mijn ervaring levert het een luchtiger gevoel op. Minder beknellend; Alsof je minder schoen aan hebt. Het gewicht lijkt bij deze 25’s nog verder te zijn afgenomen, want ze voelen lichter aan. Dit alles draagt bij aan een paar schoenen, die heel natuurlijk zitten en ook op de lange afstanden niet het gevoel geven dat je ze uit wil doen.

De Kayano’s zijn bedoeld voor mensen, die net als ik met hun voeten naar binnen lopen, en bieden dus ondersteuning in de voetbogen. Het zou kunnen komen, dat doordat mijn vorige paar hardloopschoenen te ver versleten zijn het verschil groot lijkt, maar ik ben geneigd te zeggen dat deze ondersteuning soms te veel is. Nu heb ik het niet bij elke loop, dus het zou ook goed kunnen dat het aan het al dan niet vermoeid zijn van mijn benen ligt. Al met al heb ik er echter geen klachten van gekregen en denk ik dat het vooral komt doordat ze nieuw zijn, en de overgang met de oudjes dus voelbaar is.

Grip

In basis zijn de Kayano’s bedoeld voor op harde ondergronden, zoals de stoep, asfalt en straat. Daar voelen ze zich prima thuis en grip is er altijd. Zelfs met de sneeuw van afgelopen week! Ook op de aangelopen sneeuwvlaken vlakken, die met veel schoenen glad zijn, boden ze verrassend veel grip. De Kayano’s zijn echter ook prima geschikt om een stukje gras, of grind,- of zandpaadje mee te pakken. Zolang die maar niet al te rul of vol vocht gezogen zijn, houden de schoenen zich prima en blijven ze ook daar de gewenste steun bieden. Op de natte wegdekken van asfalt, klinkers, of stoeptegels hoef je je overigens ook geen enkele zorgen te maken om voldoende grip of de juiste afwikkeling.

Die afwikkeling verloopt voor mij erg prettig. Hoe ik dat weet? Tja, ik heb geen klachten aan mijn knieën of heupen én ik hoor mezelf niet echt lopen. Dan bedoel ik, dat ik niet die platvoetgeluiden hoor, waar ik sommige hardlopers mee voorbij hoor komen. Let er maar eens op!

Bescherming en verzorging voeten

Dat je voeten voldoende ondersteuning krijgen beschreef ik al, en hoewel het diep in de plassen stappen of lange (zware) regenbuien natte voeten opleveren, blijven ze vrij lang droog. Als ze dan toch nat zijn, blijft er genoeg comfort beschikbaar. Op de droge dagen geven de Kayano’s gevoelsmatig meet zuurstof door dan oudere versies. Al met al zijn het goede beschermengeltjes.

Duurzaamheid

Ik kan uit ervaring met diverse modeljaren putten en weet op voorhand daarom dat ik van deze schoenen ook lang plezier kan hebben. Of beter gezegd; dat ik ze zonder problemen tot geadviseerde kilometerstand kan gebruiken, voordat ik ze inruilen.

Conclusie

Asics heeft met de Kayano 25’s eer gedaan aan hun naam en de type aanduiding. Ze hebben mijn inziens een zeer fijne schoen gemaakt die geschikt is voor lopers met een overpronatie. Dat ik daarnaast ook nog een paar GT-4000’s (waarvoor later meer) heb gekocht, ligt niet aan de Kayano’s. Dat komt door mijn wens om wat af te wisselen, zonder al te veel aan ondersteuning in te leveren (gezien mijn ervaringen met schoenen die dat minder hebben). Mijn conclusie is dan ook dat ik de 25’s aan zou raden!

Plus- & Minpunten

+ Erg goede pasvorm

+ Juiste ondersteuning

+ Duurzaam

+ Beschermend

– Zo mogelijk te veel ondersteuning

– Kleurstellingen

Reageren