Review: Apple iPhone Xr

Zoals bekend ben ik ondertussen een behoorlijke Applefreak. Ooit begon ik met een iMac. Dat werd na een paar jaar een MacBook Pro in verband met mijn studie. Die werd al snel vergezeld met mijn eerste iPhone. Inmiddels heb ik nog veel meer en zijn we een stuk verder dan de iPhone 3G waar ik mee begon. In september kondigden Apple namelijk de iPhone Xs, Xs Max en de Xr aan. Ik heb de laatste jaar de hobby om elk jaar de nieuwste te kopen. Zo ook dit jaar. En net als vorige jaar heb ik niet het topmodel gekocht. De reden? Heel simpel, meer dan €1000,- vind ik voor een telefoon te gortig. Zelfs voor mijn iPad! Dus was het vorig jaar de iPhone 8 die ik kocht, dit jaar de Xr. Het leek mij leuk om daar eens een kleine review over te schrijven:

De keuze

De aanschaf van de Xr was een weloverwogen, want zoals gezegd, de bedragen die voor de Xs en de Xs Max worden gevraagd vind ik echt te veel van het goede. Die laatste viel vanwege zijn formaat overigens al af. Een puntje wat sowieso ook in deze review nog voor bij komt. De Xr ontbeert een paar features ten opzichte van de Xs, namelijk: 3D Touch, Dubbele camera en een OLED-scherm. Die punten heb ik wel ter beschouwing genomen, naast de geldkwestie.

3D Touch

Ik ben voor mijzelf nagegaan of ik 3D Touch zou missen, en behoudens het sporadisch previewen van content, en het aanzetten van camera of flashlight gebruikte ik het niet op mijn iPhone 8. Hier kon ik dus al vrij snel de conclusie trekken dat dit geenhekel punt in de aanschaf van de Xr zou worden.

Dubbele camera

Een andere functie die de X al had, en die in de Xs is verbeterd is, is de dubbele camera. Die miste ik op mijn iPhone 8 ook al, en dat heb ik nooit als een nadeel ervaren. Een functie die ik daardoor wel zou missen is die van het bokeh-effect. Echter heeft Apple het voor elkaar gekregen om deze functie (met wat beperkingen: het werkt alleen op personen en in de hoofdcamera ontbreken de toneellichteffecten) in de selfiecamera en in de hoofdcamera middels software alsnog toe te voegen. Overigens werken de toneellichteffecten wel op de selfiecamera. In dat opzicht zou ik dus weinig missen aan het niet aanwezig zijn van een dubbele camera. Sterker nog, ten opzichte van de iPhone 8 zou ik er op vooruit gaan. Nog een punt wat geen nadeel zou zijn.

OLED-Scherm

In de iPhone 8 die ik op dat moment bezat, bevond zich ook geen OLED scherm en ik was bijzonder tevreden met dat scherm. Ik had wel eens mogen kijken naar het scherm van een iPhone X, en ja dat was mooier, maar niet in verhouding tot het bedrag wat daarvoor extra voor moest worden betaald. Qua formaat is het Xr scherm overigens groter dan die van de Xs (6,1″ versus 5,8″), al kent het iets mindere pixels per inch (326ppi versus 458ppi). Het verschil is echter voor het menselijk oog niet waarneembaar. Ook voor dit onderdeel verwachtte ik geen nadeel te ervaren.

Afwerking

Ik heb wel eens een iPhone X in de Mediamarkt beetgehad. Wat mij daarbij vooral opviel is de rand afwerking; RVS. Hoewel ik normaal gesproken RVS uitstraling echt gaaf vind, vind ik het op de een of andere manier op de iPhone niet zo mooi. Hier zou ik dus ook niets aan missen.

De praktijk

Inmiddels heb ik de Xr sinds oktober in mijn bezit en kan ik dus putten uit drie maanden ervaring om een geschikt oordeel te vellen. Laat ik starten met de belangrijkste ervaring:

Scherm

Wow! Wat is dat scherm groot! Als je van enige andere telefoon afkomt dat niet een “edge-to-edge” display heeft, dan is het echt bijzonder wat een schermoppervlakte je krijgt. Maar goed dit zou ook gelden voor de Xs en nog wel meer met de Xs Max! Van die beide is het scherm echter wel nog dichter naar de rand gemaakt. Dit alles heeft te maken met de OLED technologie die in die toestellen wordt toegepast, en wat de Xr dus doet met een verbeterd LCD scherm. Die bredere scherm rand is absoluut niet onoverkomelijk en ik ervaar hem nog altijd niet als storend. Wel kan worden gesteld dat het ’t toestel hierdoor iets lomper oogt dan de Xs.

Over het scherm gesproken; Ik heb niet de indruk dat ik te kort kom aan pixels-per-inch (ppi), maar merk wel dat sommige apps schalen in plaatst van zijn aangepast op het scherm. Voor wat ik teruglees is dat ook bij de Xs het geval. Gemiste kans voor die apps en er is dus nog verbetering mogelijk qua software. Ook over de kleuren ben ik zeer tevreden en krijg ik niet de indruk iets te missen ten opzichte van de duurdere toestellen. De gehele X-serie is voorzien van die “Notch” bovenin het scherm om camera en true-depth camera (je weet wel; die camera die nodig is voor Face-ID) te accomoderen. Die had ik niet op mijn iPhone 8. En hoewel ik er aan gewend raak vind het ik het nog altijd een on-Apple waardige oplossing. Ik ben dus heel nieuwsgierig naar de oplossing waar Apple bij volgende toestellen mee komt!

3D Touch leek ik in het begin overigens wat te missen, met name op Instagram, maar dat gevoel is al snel verdwenen.

Afwerking

Tja, ik kan er kort en lang over zijn: De Xr is wederom fantastisch afgewerkt. En eerlijk gezegd mis ik de RVS afwerking niet! Lang heb ik getwijfeld om de witte uitvoering te nemen (vooral om dat die nu aan de voorkant wel gewoon zwart is en die de mooie aluminium randen heeft), maar koos uiteindelijk toch voor de zwarte. Saai, ik weet het. De gele, baby-blauwe en coral vond ik echter toch niet helemaal mijn ding. Hier ligt mijn inziens ook een gemiste kans, want spacegray in aluminium was fenomenaal! En mits mooi uitgevoerd denk ik dat ook een koper variant ontzettend mooi kan zijn. Ik heb daarbij echter wel een grote maar; Want hoewel ik vanuit technisch oogpunt snap dat een metaalachtige achterkant niet werkt in verband met de draadloze oplaadtechnologie, vind ik de glazen achterkant een regelrechte designfout vanuit duurzaamheidsoogpunt! Ik zou ik graag een veel minder breekbaar materiaal voor zien. Eigenlijk nog veel liever de aluminium achterkant, die ook in de 6 en 7 zat. Hier liggen mijn inziens nog kansen!

Camera

Mis ik de dubbele camera? Ik denk van niet. Er zit een geweldige camera in en ook de lichtfunctie voor bokeh effect werkt verrassend goed. Al gebruik ik dat eigenlijk allemaal op de selfiecamera. Verder heb ik niet de indruk dat ik iets te kort kom als het gaat om de camera. Waar ik me echter (en dat is eigenlijk als vanaf het eerste toestel dat dit had) ontzettend aan blijf ergeren is de camerabump. Vanuit het technisch oogpunt (er komen immers waanzinnige foto’s uit), snap ik het. Maar vanuit praktisch vlak een enorme ontwerp flater, want je kan je toestel nooit vlak neerleggen en je legt hem dus ook de lens, welke daardoor meer kans heeft om te beschadigingen. Ik zie ook hier een uitgelezen kans om deze on-Apple waardige uitwerking in de toekomst te verbeteren!

Algemeen

Wat mij in algemene zin vooral steeds blijft opvallen bij dit toestel; Het formaat, zeker in relatie hoe glad hij aan voelt. De iPhone 8 was al wat groter, maar die was prima vast te houden en te bedienen met één hand. Dat is bij de Xr niet helemaal van toepassing. Ik kan voor 80% alles met één hand bedienen. De andere 20% vergt gedoe om alsnog met één hand te bedienen of vergt een tweede hand. Daarnaast is het grotere formaat, ondanks mijn zeer gemiddelde afmetingen, tevens lastig beethouden. Dit laatste wordt nog eens versterkt door hoe glad hij aanvoelt. Dit ervoer ik bij de 8 niet, die hetzelfde was op gebouwd. Dit is dus het gevolg van zijn formaat. Ik kan dit niet vergelijken met de Xs, maar gelet op de afmetingen hiervan in relatie tot de Xr en de iPhone 8 verwacht ik dat het daar minder het geval is. Voor mijn Xr overweeg ik hierdoor echter voor het eerst ooit wel een hoesje, met name om het gladde te ondervangen. En dat is eigenlijk tegen mijn principes!

Conclusie

Kijkend naar mijn afwegingen vooraf denk ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt om dit toestel aan te schaffen in plaats van een Xs. Bovendien denk ik dat, hoewel ik zeker wat kritische punten heb, dit zeker een zeer goed toestel is! Laten we immers wel zijn, een aantal van mijn kritische punten bestaan al in eerdere toestellen en in toestellen van andere merken.

Ben je dus in de run voor een nieuw toestel? Overweeg dan zeker de iPhone Xr!

Plus & Minpunten

+ Groot en mooi scherm

+ Lange batterijduur

– Nog altijd niet alle Apps geoptimaliseerd

– Groot en glad (combinatie)

Reageren